Voorblad open dagVier jaar lang zweten, keihard werken (plus een beetje afzien) en genieten. Jep, dat was mijn tijd bij Codarts Rotterdam. Net als bij de Theaterschool ging ik als special reporter naar de Open Dag van mijn oude schooltje. De Colgate smiles stonden aan, het weer was zoals altijd grauwer dan een zwerver in een stofwolk en ik had er zin in! Vandaag is de Focus Op: Codarts Rotterdam. Kijk je mee naar mijn photolog?
Begin dag focus op Codarts
Mijn ochtend begon ik met het geven van een Pilates les. Mocht je je afvragen wat die harige hengsels achter me zijn, nee dat is niet om iemand mee te martelen! Schapenwol daar wordt niemand bang van, voor zover ik weet. Hierna ging ik meteen naar de trein naar Rotterdam.

Kaartje open dagVoor het eerste in een paar maanden weer op weg naar Rotterdam. Ik heb nooit in Rotterdam gewoond en reisde dit traject vier jaar lang elke dag zonder (veel) gezeur. Maar nu, wauw wat een lange zit! Ongelofelijk, het schoot maar niet op. Are we there yet?

Lopen naar CodartsYes eindelijk aangekomen in de hoofdstad der blijdschap, Rotterdam. Je ziet de zon schijnen, de kleurrijke gebouwen, de blije gezichten van de bewoners en de positieve gedachten vliegen je om de oren…

Lopen naar Codarts2Om in de themakleur van de stad te blijven was het qua fashion van de dag, grijs op grijs op grijs. Gezellig.

Codarts buitenAangekomen bij het gebouw. De bovenste twee verdiepingen zijn van de dansacademie.

Roltrap CodartsDe lange roltrappen omhoog. Op zich niet boeiend denk je misschien, maar de eerste keer dat ik op deze roltrappen stond was ik met open mond om me heen aan het kijken. Wat een mooi gebouw, alles strak en met een serieuze uitstraling. Hier wilde ik student zijn (maar moest nog auditie doen, niet geheel onbelangrijk).

tap codartsDe eerste les waar ik ging kijken was bij een taples van Pauline du Bois. Opperste concentratie en lekker veel herrie. Ik ben hier maar heel even gebleven want ik was erg benieuwd naar de eerstejaars van de Docent Dans opleiding. Die ken ik natuurlijk nog niet, als oud student/taart zijnde.

Balletles Codarts 1Met veel moeite kon ik mezelf naar binnen wurmen bij de klassieke les. Volle bak! Je ziet hier de dansers de opwarming uitgelegd krijgen. Ik heb zelf ook nog een paar keer les gehad van de docent, Nicolas, en wat is het toch heerlijk als Franse mensen Engels spreken. Le le le.

Ballet Codarts 2Ballet codarts 3

Paparazzo stijl, stond ik er recht bovenop tijdens de barre oefeningen en de pirouette combinatie. Geen tijd om te glimlachen natuurlijk, er werd hard gewerkt.

Hiphop les Codarts1De derdejaars lieten een hele toffe wacking les zien onder leiding van Junadry Leocaria. Super sexy en strak. En wat is het toppunt van sexy (en inmiddels wat minder) strak? Precies, Prince. Ze dansten op het nummer Kiss. Over goede muzikale opvoeding gesproken :)

Bella Figura rep1Oh oh, ik liep nietsvermoedend door de gangen en hoorde ineens een héél bekend stuk klassieke muziek, ik zag rode rokken en een boel hysterie, dat kan maar één ding betekenen: Bella Figura! Dit is één van mijn favoriete choreografieën of all time van Jiří Kylián. Natuurlijk heb ik me ook hier met camera en een stalen uitstraling tussen het publiek gewurmd. De repetitie werd gedanst door leerlingen van de Havo voor Dans, de dansvooropleiding van Codarts. In het originele stuk zijn de dansers topless met alleen de rode rokken aan. Aangezien deze leerlingen daar te jong voor zijn is ervoor gekozen zwarte hemdjes erboven te doen. Ik vind dat afbreuk doen aan het stuk, hoe prachtig de bewegingen ook zijn, de schoonheid zit ook in het kwetsbare, naakte bovenlijf van de dansers. Om je een indruk te geven, kijk onderaan deze plog naar een stuk van het originele Bella Figura.

Meeting Point CodartsMeanwhile, kon je op de 5e verdieping (de kantine) praten met docenten, studenten en afgestudeerden van de dansopleidingen. Erg leuk om oude klasgenoten en bekenden weer te zien. Ook grappig dat er vrij snel aan mij gevraagd werd “Mevrouw kan ik u helpen?” wat bij de Theaterschool ook al gebeurde. Vooral die “mevrouw” zorgde dat ik me even wilde omdraaien om te checken of er een oude dame achter me stond. Blijkbaar kijk ik tijdens open dagen extra rimpelig en verward om mee heen. Ofzo.

Floorwork Codarts 1Floorwork Codarts3Urban Floorwork CodartsWat een gigantisch succes was tijdens deze open dag, waren de meedoe-lessen. Dit waren zowel qua leerlingaantallen als publiek zeer populair. Ik heb een aantal lessen bekeken, waaronder de modern/floorwork lessen van Agnes Philipsen (bovenste twee foto’s) en de urban/floorwork les van Joella Ramos.

Kantine PerformanceKantine Performance2Als kers op de dansante appelmoes werd er, precies toen ik weg wilde gaan, nog een duet vertoond midden in de kantine door tweedejaars dansers Andrea en Natasja. Mooi!

Heel veel dans
Doordat ik in de ochtend moest werken heb ik het ochtendprogramma gemist, de open dag van Codarts had een overaanbod van dans op alle verdiepingen, zelfs in de kantine en in het theater. Ik heb, net als alle bezoekers, keuzes gemaakt en heel veel misgelopen. Geen drama, wel jammer,maar ik heb me een paar uur goed vermaakt en me nogmaals bedacht wat een fijne school het is.
De nadruk, van zowel de Docent Dans opleiding als de Uitvoerende Dans opleiding, ligt op moderne dans en dat zag je ook terug in het programma van de open dag. Een leuke anekdote: Ik was met mijn nieuwe camera op een statiefje flink erop los aan het fotograferen tijdens een les, toen ik ineens naast me kneiterharde klikkende geluiden van een camera hoorde. Ik kijk voorzichtig om staat er een man met telelens ter grootte van een thermosfles, een gigantisch statief en meer profi-achtig materiaal. Yikes. Daar ben ik de fotografische-strijd maar niet mee aangegaan.

Klik hier voor meer informatie over de dansopleidingen van Codarts.

http://www.youtube.com/watch?v=aCaJiJ0yslE

Zoals beloofd, zie hier een klein stukje van het originele en prachtige Bella Figura. Het volledige stuk kun je hier bekijken.

Om je nog een betere indruk te geven van wat ik allemaal heb gezien, verschijnt er morgen een videocompilatie van mijn dag op Codarts :) Stay tuned!

Ben jij naar de open dag van Codarts gegaan? Wat vond je ervan?

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter