Lieke FrontIn mijn nieuwe rubriek De Ondernemende Danser geef ik aandacht aan dansers, dansdocenten en choreografen in Nederland die besloten hebben méér te ondernemen in de danswereld. Dansers die het verschil uitmaken en anderen inspireren om niet bij de pakken neer te gaan zitten nu de economie niet mee zit, subsidies zijn weggevallen en de concurrentie onder dansers en dansdocenten nogal, Game of Thrones-stijl, moordend is. Ik interview als eerste danseres, dans docent en eigenaresse van The Dance Teacher Agency, Lieke van Kesteren. Enjoy!

Wie is Lieke?
De oplettende, dans-op-tv volgende kijker behoeft écht geen uitleg over wie deze charmante blonde, krachtige danseres is, want zij werd in 2012 met The InVincebles (olv Vincent Vianen) winnares van The Ultimate Dance Battle en zette zo zichzelf op de Nederlandse danskaart. Lieke danst al haar hele leven en heeft, ondanks haar 23 jarige leeftijd, al een indrukwekkend CV opgebouwd. Ze heeft haar opleiding gedaan aan de dansacademie van Codarts Rotterdam, daar kennen wij elkaar van. Door haar stagetijd in New York, waar ze drie maanden lang lessen volgde bij gerenommeerde dansscholen zoals de Broadway Dance Center en de Alvin Ailey School, wist Lieke dat ze meer wilde dan alleen danslessen geven. Inmiddels is ze werkzaam als danseres bij diverse projecten, dansdocent bij diverse dansscholen en last but not least eigenaresse van het nieuwe bedrijf The Dance Teacher Agency. Hierbij werkt zij als een (erg gewenste) bemiddelaar voor dansscholen en dansinstellingen die op zoek zijn naar dansdocenten. Genoeg om te bespreken dus! Ik ontmoet haar op een zonnige donderdag in het NRC café te Amsterdam.

Lieke. Foto door Bob KarmanMisschien een gekke vraag, maar hoe begon jij je dag vandaag?
“Ik werd wakker en het eerste wat ik deed is de Facebook pagina van TDT Agency bekijken en checken of ik aanvragen had van dansscholen en dansinstellingen. Misschien een beetje neurotisch, maar zodra zo’n aanvraag binnenkomt wil ik zo snel mogelijk handelen, ook omdat ik binnen mijn dansdocenten bestand een goede match moet vinden en dat kost tijd. Na mijn vaste ochtendritueel heb ik mijn danslessen voorbereid en nu ben ik hier.”

Jouw avontuur bij TUDB ligt al een tijdje achter je, hoe kijk je terug op dee hele periode?
“Wauw, dat was echt een vette tijd. Als ik er nu aan terug denk kan ik nauwelijks geloven dat ik dat allemaal echt gedaan heb. In een periode van slechts een paar maanden heeft mijn leven een andere wending gekregen. Toen ik uiteindelijk door de auditie was gekomen begonnen de 5 weken van keihard trainen en wonen in een huis in Rotterdam. Weg uit mijn vertrouwde omgeving. 24/7 zat ik met mijn teamgenoten, we trainden samen, repeteerden samen, sliepen met elkaar op een kamer. We deelden alles. Bizar eigenlijk, maar echt een droom die werkelijkheid werd. Toch was het voor mij ook een hele onzekere periode.  Ik werd gewisseld van teams, het voelde alsof ik vervangbaar was en zoals dat ook werkt in de ‘normale’ danswereld, is afwijzing simpelweg hard. Er werden onderling spelletjes gespeeld en daardoor had ik geen idee hoe het ging lopen voor mij, dat bracht veel stress met zich mee. Toen ik uiteindelijk bij het team van Vincent zat had ik het gevoel dat ik meer kon laten zien wat ik in huis had, een band kon opbouwen met de anderen en dit bleef helemaal tot aan de finale.”

Hoe was het na je tijd bij TUDB? Voelde je je een BN’er?
“Ja dat was erg bijzonder. Van de ene op de andere dag werd er anders naar me gekeken, terwijl ik me nog steeds dezelfde persoon voelde. Op zich als ik zelf over straat liep of iets dergelijks dan viel het wel mee, Nederland is op dat vlak gelukkig vrij nuchter, maar als ik samen met dansers van de InVincebles was, dan werden we sowieso herkend, aangesproken, gevraagd om handtekeningen en foto’s. Tijdens de liveshows van TUDB, vooral na onze robot dans, werden we veel gevraagd om workshops te geven en aanwezig te zijn bij evenementen. We waren best wel hot, al zeg ik het zelf. Voor mij was de situatie echter wel lastig, want doordat ik had meegedaan aan het programma had ik een half jaar studievertraging opgelopen, notabene in mijn afstudeerjaar. Om af te studeren moest ik, zodra de show was afgelopen, me richten op mijn studie bij Codarts. Het kon voor mij niet anders, maar dit maakte die periode extra hectisch doordat de vraag naar ons team toen zo groot was. Uiteindelijk heb ik prioriteiten gesteld en kansen met de Invincebles laten passeren, mijn studie was te belangrijk voor mij.”
“TUDB heeft uiteindelijk veel deuren voor mij geopend en daar profiteer ik nu nog steeds van. Door mijn bekendheid bij TUDB kreeg ik een baan als danser bij de theatershow Hong the Show waarmee ik twee maanden door theaters in Nederland heb getoerd. Zoals ik ook al gewend was van TUDB, was dansen in deze show pittig, maar leerzaam. De cast was erg tof, daar zat o.a. Sara in van team Vincent, dus ik voelde me gelijk thuis.”

Lieke. Invincebles. Foto Bob KarmanHeb je nu nog contact met Vincent en de InVincebles?
“We zijn nog steeds close. Vincent speelt daar een grote rol in, we hebben een groeps-Whatsapp waarin we contact hebben en alsof hij nog steeds onze coach is, zorgt hij voor ons. Als er audities zijn, toffe projecten waaraan we kunnen meedoen of een van ons hulp kan gebruiken, dan is hij degene die het verspreidt. We supporten elkaar. Vincent heeft ‘Dream, Dare, Fly‘ opgezet, onder deze naam verzorgen we workshops bij scholen en tijdens evenementen en hier geniet ik ontzettend van. Ook hebben we sinds een tijdje truien (en binnenkort hemdjes) met deze tekst erop die we verkopen en het idee is dat we van de opbrengst met onze groep een theatertour door Nederland en België kunnen doen.”

Lieke tijdens TUDB. Foto door Bob KarmanBen je sinds Hong the Show en TUDB nog veel werkzaam geweest als uitvoerend danser?
“Zoals de meeste dansers wel weten is het werkveld keihard, er zijn weinig audities en bovendien is de onzekerheid voor mij een reden om terughouden te zijn in mijn ambities om uitvoerend te dansen. Vanuit mijn opleiding heb ik eerstegraads bevoegdheid om danslessen te geven en dat is nog steeds ook een grote liefde van mij. Toen Hong the Show voorbij was en het aantal klussen met de InVincebles begonnen terug te lopen heb ik een tijd een beetje in een dip gezeten. Ik wil niet zeggen dat ik gek werd van thuis zitten en veel meer vrije tijd hebben, maar iets in die richting ongeveer wel ja, haha. Ik ben echter niet het type om lang te gaan mokken en ik denk dat wat mij geholpen heeft is dat ik al langer de behoefte had om iets te gaan ondernemen. Om zelf de touwtjes in handen te hebben in plaats van afhankelijk te zijn van anderen. Ik heb zelfs nog met het idee gespeeld om een nieuwe studie te doen, maar als ik iets heb geleerd van TUDB is dat je zelf meer kunt dan je denkt. Ik wilde het op eigen kracht gaan proberen en zo heb ik in januari (2014) TDT Agency opgezet.”

Lieke met munttheeHoe ben je op het idee gekomen van The Dance Teacher Agency?
“Eigenlijk was dat erg simpel. Bij de dansscholen waar ik werkte, merkte ik dat het vaak veel gedoe, stressvol en omslachtig was om op korte termijn een vervangende dansdocent te vinden bij ziekte of iets dergelijks. Ik bedacht me een keer dat het echt handig zou zijn als er een ‘hotline’ zou zijn waar (dans)scholen en instellingen naar konden bellen of mailen als ze een dansdocent nodig hadden. Na een beetje onderzoek kwam ik erachter dat zoiets nog niet bestond en toen ben ik er meteen voor gegaan. Een simpel maar, al zeg ik het zelf, erg nuttig concept dus.”

TDT agency embleemLoopt TDT Agency al zoals je gehoopt had?
“Door mijn kennis van het werkveld en mijn netwerk onder dansers, dansdocenten en dansscholen, kon ik al snel opdrachten aannemen en aan de slag gaan. Inmiddels ben ik een paar maanden verder en heb ik een docentenbestand opgebouwd van rond de 150 dansdocenten, waar ik super trots op ben. Ik ben nog steeds hard aan het werk om de naamsbekendheid te vergroten, maar tot nu toe mag ik zeker niet klagen. Ik word inmiddels bijna dagelijks benaderd door instanties die dansdocenten nodig hebben. Om de kwaliteit hoog te houden werk ik zoveel mogelijk met gediplomeerde dansdocenten, of studenten van een dansacademie. TDT Agency is nog steeds aan het groeien, maar de respons van zowel opdrachtgevers als dansdocenten die voor me werken is erg goed. Dat is voor mij het belangrijkste, want ik verbind mijn eigen naam aan de geleverde diensten. Wat ik van tevoren niet had voorzien is hoe dankbaar de meeste dansdocenten zijn als ik hen benader voor een klus. De vrijblijvendheid, mijn persoonlijke benadering, maar ook het feit dat ik het danswerk serieus neem en ze niet zie als zomaar dansjuffies of meesters die stap-tik-dansjes moeten aanleren, speelt daar denk ik een grote rol in. Klinkt misschien een beetje heroïsch, maar ik wil het werkveld beter maken, voor zowel opdrachtgevers, dansdocenten en daardoor natuurlijk ook voor de leerlingen.”

Klinkt inderdaad erg ambitieus, maar eigenlijk vooral erg gepassioneerd. Waar ligt dan jouw passie voor dans?
“Ik zal vast niet de enige zijn, maar door bijvoorbeeld de vele danslessen die ik geef, ben ik soms de passie voor dans kwijt. Niet dat ik niet geniet van mijn werk, maar die, ja hoe zeg ik dat, oer-behoefte om te dansen, de liefde voor de kunst, verlies ik wel eens een beetje. Ondanks dat ik van de meest fantastische hobby mijn beroep heb gemaakt, betekent het niet dat het uiteindelijk gewoon werk is. Gelukkig probeer ik mezelf in de gaten te houden en wanneer ik kan de passie voor dans te voeden door bijvoorbeeld alleen naar een dansstudio te gaan en op muziek te gaan dansen en choreograferen. Niemand die kijkt, niemand die ik iets hoef uit te leggen. gewoon voor mezelf. Dan komt dat gevoel van ‘noodzaak’ om te dansen weer terug. Ook volg ik wanneer ik kan danslessen bij Amsterdam Dance Centre en dan leef ik helemaal op. Ik heb sinds kort ook Bikram Yoga ontdekt, holy sh*t, wat is dat heftig! Maar wel een ontzettende kick om te doen. Misschien niet helemaal in het straatje van dans, maar wel fijn voor het lijf en, eh voor mijn zweetklieren, haha!”

Lieke 2Wat ervaar je als positief of negatief aan jouw werk in de danswereld?
“Wat ik als erg positief ervaar is het enthousiasme van veel van mijn leerlingen die ik lesgeef. Dat is echt een kadotje en geeft me een goed gevoel als zij keihard werken in mijn lessen, gemotiveerd zijn en hun passie voor dans met mij delen. Via social media zijn er nog mensen die mij kennen vanuit mijn tijd bij TUDB en die volgen me nog steeds trouw. Ondanks dat mijn deelname aan TUDB zo’n twee jaar geleden is! Zoals ik al eerder zei heeft ook het opstarten van TDT Agency ook tot veel fijne reacties geleid. Ik mag in mijn handjes knijpen denk ik.
Negatief is voor mij het feit dat het werkveld best eenzaam kan zijn, mede door de werktijden (vaak ‘s avonds) en het feit dat je weinig contact kan maken met collega’s. Geen drama, maar soms wel eens jammer ja. Voor nu vind ik het wel prima, maar een leven lang dit werkritme is niet voor mij.”

Wat zijn je doelen/wensen voor het komende jaar?
“Op de korte termijn ga ik binnenkort twee weken naar Vietnam om een vriendin op te zoeken. Ben erg benieuwd naar het land en de cultuur. In de zomer geef ik, net als voorgaande jaren, workshops tijdens dansweken die ik met mijn collega Sonia Venus en Patty van der Vlugt organiseer. Ik heb ook  weer ontzettend zin om naar New York te gaan en alleen maar geweldige danslessen te volgen, daar kan ik af en toe echt naar hunkeren. Verder blijf ik hard werken om TDT Agency te laten groeien en steeds meer opdrachtgevers te bereiken en dansdocenten te betrekken bij het bedrijf. Natuurlijk hoop ik, en de rest van de InVincebles ook, dat we met de opbrengsten van de Dream, Dare, Fly kleding de financiën rond krijgen om die theatertour te verwezenlijken. Ik zou het super tof vinden om weer met hen op het podium te staan en weer te knallen zoals tijdens de liveshows. Een boel wensen dus!”

Wil je meer weten over Lieke en TDT Agency? Ga hier naar de website.
Als laatste heb ik haar gevraagd welke dansers, choreografieën en muziek haar momenteel inspireren. Zie hieronder Lieke’s aanraders!

Dans:

Muziek:

https://www.youtube.com/watch?v=XT4Nx1jAF-I

Heb jij  een suggestie voor een Ondernemende Danser die ik moet interviewen voor Dance Talk? Plaats een berichtje onder het artikel!

facebooktwittergoogle_pluspinterest

1 reactie

  1. Prachtig interview over Lieke. Ik heb ook les gehad van haar. vind het zo ontzettend knap hoe zij dit alles heeft bereikt! zij is een heel groot voorbeeld voor mij!

  2. Pingback: Bekend van… niets | Dance Talk

Laat een reactie achter