15. juli 2014 · 59 comments · Categories: Health

Waterflesjes3Als wij dansers ergens (onbewust) fan van zijn, dan is het wel van waterflesjes. Wij zijn grootverbruikers en de meesten van ons zouden nog liever aangereden worden door een fietser dan hun flesje vergeten of kwijtraken. Niets zo angstaanjagend als een uitgedroogde, vermoeide danser denk ik zelf. Toch doen er veel verhalen de ronde dat je giftige plastic deeltjes binnen krijgt als je wegwerpflesjes gebruikt en dat het water al na een paar dagen gebruik de kwaliteit van slootwater heeft. Yikes! Ik heb uitgezocht hoe het zit met waterflesjes en welke alternatieven er zijn.

(W)algen
Ik wil niet zeggen dat ik echt smetvrees heb, maar als ik dingen lees over microscopische algen in je flesje en water kwaliteit waar zelfs koeien keihard van wegrennen, dan heb je sowieso mijn aandacht. Al jaren gebruik ik trouw plastic wegwerpflesjes, die ik regelmatig omspoel en binnen een week weggooi en vervang. Al op de dansacademie merkte ik dat hier ten eerste nooit voorlichting over gegeven is (hoewel ik denk dat dit een must is, ook op amateur-dansscholen) en dat er daarom veel verschillen zijn in hoe dansers hiermee omgaan en wat ze hierover weten. Door jarenlang standaard in de rij te hebben gestaan bij elk mogelijke waterkraan in de pauzes van danslessen, weet ik wel dat de meeste dansers hun plastic flesje tot in den treuren hervullen, aflebberen, delen met anderen (!) en eindeloos hergebruiken. Door de vele liters water die dansers (als het goed is) naar binnen gooien,  kun je als danser natuurlijk wel bezig blijven met het kopen van nieuwe flessen en als het verder prima smaakt als je je flesje hergebruikt, why bother zou je denken…nou hier een aantal zaken om over na te denken.

waterflesjes 5

BPA, Phthalates en PVC
Het grootste probleem bij ‘standaard’ plastic flesjes is de aanwezigheid van BPA a.k.a. Bisphenol A, Phthalates en PVC, ben ik achter gekomen. Persoonlijk had ik hier nog niet van gehoord en aangezien ik niet met groen schuim uit mijn mond en crazy eyes rondloop na het drinken uit plastic flessen, dacht ik dat dit allemaal een beetje een broodje aap verhaal zou zijn. Maar wat zijn deze stoffen nou eigenlijk?

BPA is een stof die bijna altijd aanwezig is in plastic producten. Hierbij kun je denken aan plastic waterflesjes, maar ook bij plastic flesjes babyvoeding, magnetron-vriendelijke plastic verpakkingen, bij cd-hoesjes, etc. Phthalates is hetgeen wat het waterflesje flexibel en transparant maakt, en zit ook in bijna alle plastic flesjes. Online zijn er inmiddels genoeg horror-verhalen te vinden over deze stoffen, wetenschappelijke artikelen die aandringen op aangescherpt toezicht in de wetgeving, maar verboden zijn ze nog steeds niet in Nederland. In andere landen zijn de wetten met betrekking tot deze stoffen al wel aangescherpt. Op het moment dat een product in plastic met BPA en Phthalates zit, zoals water, trekt deze stof hierin. Dit gebeurt overigens ook als je dit opwarmt. door het in de magnetron te doen of in de zon te laten staan, want dan kom de stof nog sneller vrij uit het plastic en trekt het in je eten of drinken. Misschien wel eens gehoord van ‘weekmakers’? (Hiermee bedoel ik overigens niet zwoele nummers van Usher of LL Cool J.) Bingo. BPA en Phthalates hebben vooral een negatieve invloed op de hormoonhuishouding, met name op de oestrogeenspiegel met alle gevolgen van dien. Online lees ik hierdoor veelal over kanker, hart- en vaatziekten, afwijkingen bij (mannelijke) baby’s, zwangerschapsproblemen, dus laten we het zo zeggen: het is niet heel erg goed voor je, zeg maar gerust heel slecht. PVC is daarnaast ook een schadelijke stof in plastic flesjes en is bijvoorbeeld voor Greenpeace al jarenlang een doorn in het oog. PVC is schadelijk voor de gezondheid, maar is vooral erg schadelijk voor het milieu. Bij het produceren en het vernietigen van een product met PVC komen er veel giftige stoffen vrij. Yikes. Er zijn gelukkig tegenwoordig al plastic producten waarbij BPA, Phthalates en PVC niet meer aanwezig zijn, dit staat er dan met nadruk op. Als dit er niet bij staat op het plastic, kun je er dus vanuit gaan dat (bijna) al deze stoffen erin zitten.

waterflesjes1Hygiëne
Daarnaast is er nog het kwestie van hygiëne. De meeste dansers delen te pas en te onpas elkaars flesjes. Vooral met het oog op nooit ziek kunnen zijn, want je bent zzp’er, je moet altijd fit en sterk zijn, is dit misschien een trend waar we iets aan moeten doen. Zodra jij je flesje deelt met iemand en deze persoon neemt een slok, dan komt er sowieso speeksel van de andere persoon in jouw flesje. Als jij alleen je eigen flesje gebruikt is dit natuurlijk niet zo’n punt. Wat wel een issue is, is dat je een wegwerpflesje eigenlijk nooit echt schoon kunt krijgen, waardoor de kwaliteit van het water al erg snel verslechtert. Bacteriën hechten zich aan het plastic en een beetje omspoelen heeft, heb ik gelezen en gehoord, eigenlijk niet zoveel zin. Om bacteriën (vanuit jezelf of anderen) tegen te gaan en slootwater taferelen te voorkomen, kun je een wegwerpflesje eigenlijk slechts 1 keer gebruiken en hierna is het niet meer verantwoord. Sommige mensen doen hun flesje in de vaatwasser en gebruiken het zo maandenlang, maar afgezien van het feit dat je alsnog hier niet echt het flesje schoon mee krijgt, warm je je flesje dus op en dan komt het hele BPA verhaal dus weer om de hoek kijken..

Milieu
Als je wegwerpflesjes gebruikt is er nog iets anders om over na te denken. Iets waar ik niet zo’n held mee ben, maar dat wel echt belangrijk is met het oog op de toekomst: het milieu. Als grootverbruikers van waterflesjes gaan er dus niet alleen vele liters water door onze perfecte en niet-perfecte danslichamen, maar ook vele kilo’s plastic die we op jaarbasis er doorheen rossen. Alleen al in Nederland gooien we zo’n 500.000 plastic flesjes per dag weg. Schandalig eigenlijk. Ik blijf maar nieuwe flesjes kopen, niet alleen omdat ik ze om de zoveel tijd bewust vervang maar ook omdat ik (en vele anderen met mij) hun waterflesjes om de haverklap ergens laten staan. Met apocalyptische-stress tot gevolg en dus weer een bezoekje aan de meest dichtstbijzijnde water-dealer als resultaat.

Alternatieven
Uiteraard heb ik wel gekeken naar alternatieven: flesjes die geen BPA of andere giftige stoffen bevatten, véél beter zijn voor het milieu, zonder problemen her te gebruiken zijn tot in het einde der dagen en ook volledig schoon te krijgen zijn. Twee soorten flessen die steeds meer populariteit genieten onder dansers zijn van de merken Bobble en de Dopper. Ik geef nu alvast toe dat beide namen nogal fallus-georiënteerde associaties bij mij oproepen, maar goed dat ben ik dan weer. Ik heb allebei uitgeprobeerd en ben erg tevreden. Ik gebruik inmiddels geen wegwerpflesjes meer.

waterflesjes2 Bobble
De Bobble is de Kim Kardashian onder de waterflessen, qua figuur dan. Naast het feit dat hier geen BPA, Phthalates en PVC in zit, het gemaakt is van gerecycled materiaal, zit er ook nog een handige sportdop op en een filter die chloor en andere organische bacteriën uit het water filtert. Ik heb de Bobble speciaal voor dit artikel gekocht en ik vind ‘m fantastisch. Goede dop die niet open gaat in je tas (geef even een shout-out als je al héél vaak hebt meegemaakt dat je fles in je tas open is gegaan), er gaat 550 ml water in en ziet er ook nog leuk uit door het gekleurde filter wat je er zelf bij kan kiezen. Persoonlijk proef ik niet veel verschil door het filter en ik denk dat de kwaliteit van Nederlands kraanwater redelijk superieur is, maar voor health freaks is het natuurlijk een must. Filter had voor mij dus niet gehoeven, ook omdat je die na 2 maanden weer kunt vervangen. Verder een topper! De Bobble is schoon te maken met water en zeep, niet in de vaatwasser.

waterflesjes 4Dopper
Ook de naam van deze waterfles is dubieus, maar hey, ook hier zit geen BPA in en andere giftige stoffen schitteren in afwezigheid bij alle flessen van dit Nederlandse merk. Anders dan de Bobble is de Dopper langwerpig, bevat het geen filter en heeft het een veel grotere drinktuit (is dat een woord?), waardoor je in haast of bij Sahara-stijl-dorst veel sneller water achterover kan gooien. Verkrijgbaar in vele kleuren, geschikt voor de vaatwasser en de opbrengsten van de Dopper dragen bij aan drinkwaterprojecten in Nepal. De Dopper is ook een topper (je mag lachen hoor), maar persoonlijk vind ik de Bobble er mooier uitzien. Is dus meer een esthetische kwestie, maar het water smaakt voor mij in beide flessen hetzelfde. De Dopper is te verkrijgen in verschillende maten en soorten, ikzelf heb een soort deluxe versie van de Dopper, gemaakt van roestvast staal. Houdt het water dus lekker koel, maar is wel erg groot. Ik neem ‘m daarom niet zo vaak mee.

De Bobble kost €11,95 en de ‘normale’ Dopper kost €12,50 en zijn te verkrijgen bij verschillende gezondheidswinkels, waaronder Unlimited Health waar ik mijn Bobble heb gekocht.


Nou ben ik toch nieuwsgierig, hoe drink jij je water? Uit wegwerpflesjes of herbruikbare flesjes zoals een Dopper of een Bobble?

Op de hoogte blijven van alles rondom Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

59 reacties

 1. Ik gebruik de Dopper. Leuk is dat je er op drie manieren uit kunt drinken. Zo uit de fles zonder dop, uit de fles met dop en door de dop als ‘glaasje’ te gebruiken. Handig als je je water deelt. Je moet alles wel goed dichtdraaien anders heb je alsnog een waterballet. Is mij wel eens gebeurd! Ik ga zeker de Dobble erbij kopen voor als er een in de afwas is.

  • Ik gebruik een Mizu stainless steel waterfles! Dit is het allernieuwste op de markt qua alternatief voor een plastieke waterfles. En er zit ook nog eens een heel verhaal achter met bekende figuren die zich hiervoor inzetten.

 2. Interessant! Ik ga geen wegwerpflesjes meer kopen.

 3. Interessant en leuk geschreven artikel! Ik heb toevallig vandaag ook net een duurzaam en gifvrij flesje gekocht. Dit flesje kun je opvouwen en kan ook in de vaatwasser. Het is van het merk Aqualicious. Ze hebben veel verschillende designs. Nadeel is dat er niet zoveel water in gaat.

 4. Ik gebruik zelf de Dopper!:) vind het onwijs leuk dat ze allemaal verschillende kleurtjes hebben en dat je er ook een eigen tekst op kan laten drukken etc. :) verder weet ik van de Dopper dat de fles ook helemaal klimaatneutraal word geproduceerd, wat ik ook heel goed vind. Wellicht is dat ook zo bij de Bobble hoor maar weet het in ieder geval van de Dopper ! :)

 5. Ik gebruik de glazen flessen met siliconen huls van Lifefactory, geweldige fles! Voordeel van glas is voor mij dat het, het enige materiaal is waar water echt lekker uit te drinken is.

 6. Zelf gebruik ik een glazenfles en brood doe ik in een papieren zak.

 7. Hoi hoi, leuk geschreven artikel, zelf gebruik ik de eco tupperware fles om dezelfde redenen die jij omschrijft, deze hebben ze in allerlei maten kleurtjes en verschillende doppen ( draaidop of flipflopdop )

 8. Interessant artikel! Na alle verhalen over giftig plastic en inderdaad met milieuvervuiling in m’n achterhoofd zelf de ONEforONE-waterfles gekocht. Lichte fles, gemaakt van roestvrij staal, te bestellen in leuke kleuren, zelf één of meerdere doppen kiezen en met je aankoop sponsor je een levensvoorraad schoon drinkwater voor iemand in Afrika!

 9. Ik gebruik sinds kort flessen van KRNWTR. Heel fijne flessen!

 10. In het buitenland, vooral in azie, drinken de meeste mensen uit een fles zonder hun mond te raken. Deze techniek kan denk ik ook heel problemen oplossen.

 11. Ik heb een nieuwe one for one fles al een jaar ongebruikt in de kast staan. Denk dat ik deze vanaf morgen ga gebruiken!

 12. Super geschreven stuk en zo waar! Ik gebruik de BambooBottle ook ontzettend fijn! Die is van glas van binnen…….

 13. Ik gebruik de eco flessen van Tupperware.

 14. Goed artikel zeg! Ik drink zelf ook sinds kort op de Dopper Steel vanwege deze berichten.

 15. T van Gelder

  Ik heb een bobble, ik vind dat het water net wat lekkerder(neutraler) smaakt vanwege de koolstoffilter. Na een x aantal weken doe ik er een nieuwe op. Op het werk gebruik in een bobble-karaf (bobble-jug). Daar gaat 2 liter in, en die kun je wel in de vaatwasser stoppen. De filter (uiteraard) niet….

  Bobble sport is een nieuwe variant op de bestaande bobble en meer afgestemd op de wensen van sporters. Er kan 750ml in, heeft een handige vaste dop om de bobble mee te nemen en deze fles van deze versie kan wel in de vaatwasser. bobble sport werkt met hetzelfde ingenieuze koolstoffilter als de originele bobble

 16. Gebruik de ecoflessen van Tupperware, lekken niet, hygiënisch en kunnen in de vaatwasser: ideaal !

 17. Ik gebruik de Tupperware fles en doe daar een Energetix waterstaat in zodat ik heerlijk water drink dat gemagnetiseerd is.

 18. Ik heb de Bobbles, maar je moet er behoorlijk aan zuigen om er voldoende water uit te krijgen als je veel dorst hebt, ik heb al kreukels in de fles geduwd, ook past hij b.v. niet in de drinkbeker uitsparing van de auto. Ik gebruik hem het laatste half jaar niet meer.
  Ik ga even alle flessen nakijken die iedereen hier boven aan beveelt, er zit vast wel een beter alternatief bij als het plastiek weg werp waterflesje.

 19. Ik vond de Bobble echt héél irritant drinken. Er komt weinig uit en hij maakt een vervelend geluid. Ik heb nu een glazen fles! :)

 20. Interessant, dit wist ik niet. En hoe zit het dan met drinkbekers voor kinderen… en speciaal voor t sporten gemaakte bidons? En zijn harde wegwerpflesjes minder slecht dan zachtere/slapper?

  • Kunststof voor dit soort artikelen zijn in de regel niet zuiver. Niet gebruiken dus, hoe leuk ze er ook uit kunnen zien. Maar dat ik nog niet alles. Laat je je kind veel met plastic spelen (loopagenda bv) dan krijgen ze ook heel erg veel gif binnen vanwege alle weekmakers die daarin zitten.

 21. Superleuk artikel, met veel plezier gelezen! En natuurlijk goed dat awareness voor dit soort giftige stoffen steeds verder verspreid wordt.

 22. Van mijn werkgever een oranje bobble gekregen omdat oranje de huisstijl kleur is. Ik vind zelf een zuivering van het Nederlandse kraanwater overbodig en vind oranje niet zo’ n fraaie kleur.

  Maar ik ben een klein beetje milieu freak met name water, wat ik van huis uit heb mee gekregen. Ik heb dus een roze dopper voor het werk want die past in de tas. En een metallic dopper voor sport en vakantie. Het fijne ervan is dat ze in de vaatwasser kunnen. (vandaar een beetje milieu freak)
  Wel is het een paar keer voor gekomen dat de dopper lekt.

  ik denk dat ik toch nog een iets fraaiere kleur bobbel aanschaf. Die lila is echt erg mooi.

  Ik vergat nogal eens voldoende water te drinken op mijn werk door de werkdruk en kwam als een verdroogd zustertje thuis. De Bobble en de Dopper maken het drinken van water hygiënischer, toegankelijker en milieuvriendelijker. Voor mij de ideale oplossing.

 23. Leuk geschreven en informatieve blog.
  Ik ben via mijn zoon de Bobble gaan gebruiken. Na een keer wassen in de vaatwasser helaas weg moeten gooien. Ik denk dat ik nu de Dobber ga proberen.

 24. Welk waterflesje ik gebruik? Geen. Net als jij woon ik in Nederland, waar het kraanwater van geweldig goede kwaliteit is (en 1000x goedkoper dan plasticflessenwater). Nederland is de Sahara niet. In Nederland kennen we geen onherbergzame, onbewoonde gebieden, in Nederland is kraanwater ALTIJD en OVERAL voor iedereen binnen handbereik. Het risico om te sterven van de dorst is in Nederland onbestaanbaar.
  De meeste mensen beginnen hun dag met een glas water (of vocht in de vorm van sap, melk, thee, koffie), later op de ochtend drinken we vaak nog een keer, tussen de middag drinken we weer een glas, halverwege de middag vaak nog eens, bij het avondeten drinken we wat, en ‘s avonds nog een glas van het een of ander. Dat zijn 6 glazen vocht die we – veelal uit gewoonte – naar binnen werken. Die 6 glazen vocht zijn voor ons lichaam ruim voldoende. “Ja maar hoe zit het dan met die 2 liter water per dag”, hoor ik je zeggen. Het antwoord daarop is: wat denk je dat die 6 glazen vocht zijn. Oh, die was je vergeten te tellen? Je dacht dat er nóg eens 2 liter water overheen moest. Laat me je uit de droom helpen: de gedachte dat een mens per dag 2 liter water moet drinken omdat ie anders doodgaat van de dorst is een FABELTJE. Dat fabeltje is door de reclame-makers van de plasticflessenwaterfabrikant als een godsgeschenk ontvangen en zij verdienen er dagelijks miljarden(!!!!) aan.

  Natuurlijk kan het zijn dat je in bijzondere situaties iets sneller dorst hebt. Bijvoorbeeld als het 35graden is en je buiten in de volle zon zwaar lichamelijke arbeid verricht waarbij je enorm zweet. Nou dan drink je in plaats van de normale 6 glazen, een glas water meer.

  Dansers zijn ook mensen en zij doen hun werk (trainen, optreden) veelal in droge, slecht geventileerde ruimten. Tussen de bedrijven door is ‘even een slok water’ fijn om het stof uit de keel te spoelen. De oplossing zit in betere ventilatie (ramen die open kunnen). Maar waar die mogelijkheid er niet is, kan de oplossing zitten in glas. Glas? Ja glas. In plaats van ieder een eigen (plastic) flesje kan je gebruik maken van 1 glazen karaf, met voor elke danser een (eigen) drinkglas. Even simpel als effectief, bovendien duurzaam en milieuvriendelijk.

  Aan alle andere mensen wil ik deze overweging meegeven: Als je de volgende keer dat je denkt dat je dorst hebt nu eens gewoon naar de kraan loopt en een slok water drinkt (uit een kopje of een glas). Dan zul je merken dat je ‘dorst’ eigenlijk niet veel meer is dan een ‘droge keel’. Je valt niet acuut dood neer als je eens een dag zónder je plasticwaterflesje op stap gaat.

  Laat je flesje thuis en leef.

  Hoe de fabel van 2ltr per dag is ontstaan lees je hier:
  http://www.dokterdokter.nl/gezondheid/eten-drinken/32480/8-glazen-water-per-dag-drinken-gezond-blijkt-mythe

 25. Ik gebruik de waterbottles van Nikken. Ze zijn van een harssoort gemaakt (zijn na 6 maanden verteert en door de natuur opgenomen, mocht je ze tossen), hebben een filter die >99% rotsooi filtert (niet alleen bestaande uit koolstof), voegen mineralen toe en drinkt goed.

 26. Goed dat je hier mee bezig bent en het bekender maakt binnen jouw doelgroep.
  De stoffen die je benoemt zijn enorme ziekmakers, zeker op lange termijn.

  Besef wel dat BPA slechts 1 van de vele nare stoffen in plastic is.

  BPA vrij betekend niet meteen gezond.
  In BPA vrij plastic zitten toch weer andere materialen die niet optimaal zijn.
  Zeker als je ook flink gaat zuigen aan zo’n plastic filter.

  Glas is het veiligste medium op dit moment.
  Hiervoor kun je makkelijk bijvoorbeeld de glazen flessen die voor fruitsap
  worden gebruikt hergebruiken. Wel wat zwaarder, maar veel veiliger.

  Prettige dag!
  Yassir van Unen
  PraktijkvanUnen

  • Nathalie Slotboom

   inderdaad. ik vind bobble ook niet fijn om uit te drinken. je moet flink zuigen om water binnen te krijgen. ik heb ze maar weggedaan en gebruik een andere fles voor spinning. momenteel heb ik een bidon van xenos. die gebruik ik met spinning. maar ook een andere bidon,naam weet ik niet mee. is veel handiger er gaat 600ml in en die gebruik ik met bodypump en bodystep. de dopper gebruik ik alleen op mijn werk en thuis.

 27. Ik heb de Bobble, maar vind het een ramp. Het drinktuitje wil niet handmatig omhoog, dat gaat veel te zwaar. Daar moet ik flink de tanden in zetten om vervolgens omhoog te trekken. Niet goed voor mijn gebit en niet goed voor het tuigje dat nu dus beschadigd is en bacteriegevoeliger. Verder vind ik het geluid storend, in stilte even een slok nemen is vrijwel niet te doen. Nee, voor mij geen Bobble meer.

 28. Glas is super……alleen wil je niet met zo’n zware fles water sjouwen, toch? Daarom zweer ik bij mijn Nikken fles. Geen gifstoffen of dergelijken. Een zuiver clean flesje met gezuiverd water. Je kunt het steeds bijvullen en je hebt kwaliteitswater!

 29. Ken je de flessen van Join the pipe? Die zijn heel fijn. Ik heb die van mij al jaren en is nog steeds goed. Ook BPA vrij plastic, leuke kleurtjes en goed schoon te maken. Ik wil geen andere meer!

 30. Superleuk om te lezen allemaal. Vooral de stressvrije tips kan ik goed gebruiken in mijn amateur ballroom en latin wedstrijden. Van de eigenaar van Dopper, hoorde ik op een congres dat er deze week een sportvariant (met bidondop) op de markt komt, wellicht handig voor jou (en andere dansers)! Keep up the good blog!

 31. anita van Kronenburg

  Ik gebruik de tupperware flesjes, die drinken heel fijn, mogen in de vaatwasser en zijn er in verschillende soorten, maten en kleuren. Die van mij kost, per 2, maar €15
  EN BELANGRIJKER, ZE ZIJN OOK VEILIG!

  • Kan iemand mij vertellen waar ik de tupperware flesje kan kopen.
   Alvast bedankt!
   Groetjes Gerda

   • Gaatske Postma

    Hallo Gerda…ik werk bij Tupperware en je kunt bij mij eco flesjes bestellen. :) Groetjes Gaatske

 32. Ik ben inmiddels 51 en tijdens mijn opleiding dronken wij nooit tijdens de lessen.
  Gewoon voor of na de les of repetitie en had je dorst, dan ging je een kraan opzoeken.
  Nu zie ik op de sport en dansscholen regelmatig mensen lopen met een fles water en zie geen druppel zweet. Tja.
  In mijn lessen is geen tijd om iedere 5 min aan de fles te gaan.
  Zelf gebruik ik de Dopperfles om tussen mijn lessen door het vocht aan te vullen.
  Ps. Ik heb vandaag voor het eerst je site bezocht . Cool en verfrissend kan geen water tegenop ;-)

  • LisaDanceTalk

   Hai Giselle, dat klinkt als een les met lekker veel vaart ;) Dank voor je compliment!

  • LisaDanceTalk

   Hai Giselle, dank voor je compliment. Dat klinkt alsof je les geeft met lekker veel vaart, zo hoort het!

 33. Ik kocht ook minimaal 1x per week een nieuw wegwerpflesje, meestal vaker omdat ik het ook snel kwijtraak… ik ben overgestapt op de glazen flessen waar de fruitdrankjes van AH in zitten sinds kort om het plastic te vermijden! Ben bang dat ik zo’n speciale fles als ik hem koop ook weer kwijt zal raken ofzo…

 34. Bij zo’n ‘vergelijkend warenonderzoek’ van waterflesjes, zou je ook de Emil fles kunnen betrekken. Dat is een echte glazen fles, wat fijn is, omdat water in glas altijd lekkerder smaakt dan uit een plastic flesje. Overal mee naar toe te nemen, verkrijgbaar in 0,4 en 0,6 liter, met allerlei leuke ‘jasjes’ ter bescherming. Te bestellen via bovengenoemde website.

 35. heb er één van Tupperware, dat wil zeggen, die gooi ik dan thuis leeg en dan komt het er niet altijd van om hem af te wassen dus dan stiekem toch weer een flesje water uit de supermarkt maar met de zomer in aantocht ga ik mijn leven beteren. Zag bij het tuincentrum een flip top, nog niet geprobeerd trouwens.
  Vind de formaten niet altijd zo handig. Vind 500 ml net een beetje klein en 750 ml weer net wat groot. Die flip top is dan met z’n 700 ml weer een tikkeltje kleiner dan de grotere Tupperware van 750 ml.
  Dat kraanwater zo geweldig is daar ben ik niet zo van overtuigd. Vind het vaak te hard en na filteren, wat ik eerst deed, is het zachter. Tegenwoordig destilleer ik het water. Veel zachter water en de thee-aanslag verdween ook van mijn theemok. Kan je nagaan wat het doet in je lichaam. Regenwater uit een onvervuild milieu schijnt ook het beste te zijn maar omdat dat helaas niet meer aan de orde is is destillatie een goede tweede.
  Met glas ben ik toch bang voor breken onderweg. Ligt wel aan de situatie.

 36. trouwens een ongeluk gehad op de fiets, moet er niet aan denken dat ik een glazen flesje in mn rugzak had gehad…

 37. Dirk Jan Klijn

  Gebruik al bijn mijn hele leven bidons tijdens het sporten, vandaag een Tupperware 1ltr. Ecofles gekocht omdat ik merk dat tijdens een intensieve bokstraining van anderhalf uur 750ml net aan is.
  De dame, een paar opmerkingen terug met haar zes glaasjes heeft schijnbaar nog nooit de kramp ervaren of het lege holle gevoel en de krachteloosheid van te weinig vocht tijdens een “prestatie” en nee, ik kom niet net kijken, ben inmiddels 55 jaar jong en sport daarvan al een kleine 50 intensief en ja, ik heb een leven, flesjes heb ik eigenlijk op een enkele keer na (verdwaald op de fiets) nooit gekocht.
  Als iedereen wat bewuster zou zijn van dit probleem was er een berg minder afval.

 38. ik gebruik ook de bobble en ben er tevreden mee. ik heb net een nieuwe grote an deze besteld omdat ik merk dat 550 ml. tijdens een spinning les net aan is. ik heb ook de dopper gebruikt. die ging helaas na vier keer gebruiken stuk. maar ook die van primark gingen bij mij heel snel lekken, dus op een gegeven moment weggegooid. op de sportschool flessen carnitine gedronken wat een vies spul is dat zeg! en dan dat plastic. nee dank je. 2,50 euro voor een fles rommel en dan dat plastic. nee dat hoef ik niet meer. ook goed zijn de bidons van xenos. die heten flip top en kosten 3 euro. voor een waterfles is dat niet veel en er gaat 700 ml. in. handig voor als je niet zo veel geld wilt uitgeven voor een fles. dus wil je een waterfles die niet al te duur is, koop dan eentje bij xenon of intratuin, die heeft ze ook daar zijn ze ongeveer 4 euro 50. tip voor laura dus

 39. Er is nu een nieuwe fles van Join the Pipe! Wilt u deze ontvangen voor een review op uw website?

 40. Hallo,

  Wegwerpflessen gebruik ik nauwelijks meer, alleen als ik bijvoorbeeld cola koop ofzo.
  Thuis zijn wij erg fan van Tupperware en ik heb een fles van 750 ml in mijn lievelingskleur blauw.
  Je kunt deze flessen in allerlei maten en kleuren krijgen.
  Voor kinderen heb je flessen van 330 ml in de vorm van een kikker of een pinguin.

  Groetjes Robin

 41. Waar kopen jullie de tupperware flessen?

 42. Ik werk zelf in de kunststof industrie en heb niets te maken met waterflessen (dus geen belangen), maar wil toch een paar opmerkingen maken over BPA en Ftalaten.

  Bisphenol A (BPA) zit met name in Polycarbonaat. Het is een onmisbaar bestanddeel waaruit deze harde doorzichtige plastic wordt gemaakt. Resten kunnen achterblijven en inderdaad in voedsel migreren. Dit geldt voor Polycarbonaat en niet voor PET (PETE, een andere hardere doorzichtige kunststof), waaruit momenteel eigenlijk bijna alle limonade- en drinkflessen worden gemaakt. Ook het voor voedingsmiddelen veel gebruikte Polyetheen, zowel LDPE als HDPE (beide zachtere kunststoffen die nooit helemaal helder doorzichtig zijn), zijn normaal vrij van BPA. Ook in het in de voedselindustrie gebruikte Polypropyleen (PP, eveneens niet helemaal helder te krijgen) valt normaal niet veel BPA te verwachten.

  Ftalaten worden inderdaad voornamelijk als weekmaker gebruikt. Niet iedere weekmaker is echter een Ftalaat. PVC is normaliter een harde kunststof die juist zacht gemaakt kan worden door toevoeging van dit soort weekmakers. Dit is soms nodig voor het maken van een zachtere, heldere PVC folie of een wat vormbaar, plastic bakje. Ook de zachte, zeer elastische speelgoedbeesten die vroeger veel op kermissen als prijs werden weggegeven zijn uit PVC en bevatten erg veel van deze weekmakers (soms bleven deze olieachtige weekmakers zelfs op je handen achter). Net als de beruchte Scoobydoo touwtjes, beide overigens geen voedselverpakking, maar gelukkig wel meer en meer verdwenen als kinderspeelgoed. Bijna 90% van alle weekmakers wordt gebruikt in PVC, ze zijn echter beslist niet allemaal verdacht of onveilig.

  O.a. om deze reden heeft de EU alle kunststoffen die in aanraking kunnen komen met voedsel (dit geldt niet alleen voor verpakkingen, maar dus ook voor waterflessen en zelfs transportbanden in voedingsmiddelen machines) verplicht laten testen op het migreren van verdachte of gevaarlijke stoffen. Iedere leverancier van kunststof verpakkingen moet dit doen. In de Europese verordening EU 10/2011 staat vermeld welke stoffen wel in een verpakking mogen zitten die voor voedselcontact wordt verkocht (z.g. positieve lijst).

  Niet op deze lijst genoemde stoffen mogen soms aanwezig zijn, maar dan beslist niet meer migreren dan een detectielimiet van 0,01 mg in een kilo levensmiddel. Dit lijkt misschien nog veel, maar even voor het idee, we praten dan over minder dan een vingerhoedje vol in de inhoud van een supertanker.

  Veel stoffen die o deze positieve lijst staan hebben ook nog een z.g. migratielimiet. Voor BPA is bijvoorbeeld sinds 1 januari 2013 slechts een maximale migratie van 0,6 mg per kilo levensmiddel toegestaan. Voor gebruik van babyflesjes (bleken in het verleden veel van polycarbonaat i.v.m. de betere bestendigheid tegen warmte van de magnetron dan PET) is helemaal geen BPA meer toegestaan. Frankrijk heeft sinds afgelopen januari BPA al helemaal verboden in kunststof verpakkingen voor voedsel. De meeste Europese verpakkingsleveranciers lopen hierdoor wat afwezigheid van BPA betreft ook al weer voor op de Europese wetgeving (men wil toch vaak ook aan Frankrijk kunnen leveren).

  Ik weet wat er in kunststoffen kan zitten en het komt ook wel voor dat een stof die voorheen vrij onschuldig werd geacht, later toch ernstige beperkingen blijkt te hebben. Ik kan alleen niet zeggen dat men hier niets mee doet in Europa. Op gebied van kunststof verpakkingen is over het algemeen vrij veel, goed geregeld. Testen zijn verplicht voor iedere fabrikant en naar het voedsel migrerende, onbekende stoffen mogen eenvoudig niet gebruikt worden in kunststof verpakkingen tot hun effect op de gezondheid bepaald is en ze in de positieve lijst zijn opgenomen.

  Ik kan niet zeggen dat kunststof verpakkingen of andere kunststof producten bedoeld voor contact met voedsel onveilig zijn. De risico’s met de ingrediënten uit de levensmiddelen zelf wat gevaarlijke stoffen betreft schat ik toch wel heel veel hoger in. Dit geldt uiteraard voor Europese leveranciers van kunststof verpakkingen die zich aan de wet houden. Drinkflesjes uit landen buiten de EU moeten officieel ook aan de Europese wet voldoen, maar de vraag is of men dit in bv. Azië, Zuid-Amerika of Afrika op dat moment belangrijk vindt.

  Met kunststoffen uit recycle materiaal zou ik echter oppassen. Hiervan is de herkomst vaak al moeilijk te achterhalen (vaak mengsels uit allerlei afvalstromen), laat staan de exacte samenstelling. Het klinkt heel biologisch dat een drinkfles uit recycle kunststof is opgebouwd, maar om hiermee dezelfde veiligheid te halen wat aanwezigheid van verdachte of gevaarlijke stoffen betreft als met “virgin” kunststof grondstof van een Europese leverancier, moet de fabrikant wel heel veel meer uitzoeken, afspreken en laten testen. Om deze reden wordt kunststof recycle materiaal voor voedsel contact nog weinig tot niet gebruikt in de verpakkingsindustrie.

  Op iedere kunststof verpakking en ook drinkflessen staat onderop vaak een recycle teken (drie rondlopende pijlen). Dit geeft aan uit wat voor een materiaal de verpakking gemaakt is (op folie is dit niet altijd mogelijk, maar staat soms informatie op een etiket).

  Voor Polypropyleen (PP), High en Low Density Polyetheen (HDPE en LDPE) en PET (PETE) hoef je je niet veel zorgen te maken dat hier merkbaar veel aan Ftalaten of BPA in zit. In PVC kunnen dus Ftalaten zitten, maar is de maximale migratie al wel geregeld door de Europese wetgeving. In de overige kunststoffen (Other) kan in Polycarbonaat dus BPA zitten, ook hier is de maximale migratie naar de voedingsmiddelen dus geregeld in Europa en wordt men steeds strenger. Verder is er nog Polystyreen (PS, vaak piepschuim), waaruit Styreen kan migreren. Ook dit dient echter aan strikte eisen van de EU te voldoen.

  Robert.

 43. Ik hoor zoveel tegenstrijdige berichten over BPA en de schadelijkheid ervan verschilt van dag tot dag. Toch houd ik me bij de plastic fles die ik altijd bij me heb, waar ik ook heen ga. Er zijn genoeg bronnen die zeggen dat BPA niet per se loslaat en in het water komt, zeker niet als de fles niet verhit wordt. Praktisch nut wint het dan toch van hype en schommelingen in de opinie :)

  Ook bedankt voor de uitgebreide informatie Robert, het is erg waardevol dit van een expert te horen

  Jake

 44. Bedankt voor je informatie.

  Ik heb een Bobble, ben minder tevreden over de filter (regelmatig vervangen) Ook heb ik gemerkt dat hij wel lekt in de tas.

  Ben nu dan ook toch op zoek naar alternatief.

 45. Ik zweer bij een RVS fles. Glas kan altijd nog breken, mijn rvs fles is ook wel eens gevallen en is nog prima in orde. Heb ‘m nu 5 jaar.. van Klean Kanteen.

 46. Interessant artikel met hele interessante reacties.
  Ik ben verknocht aan RVS. Mijn kinderen en ik gebruiken dagelijks de flessen van http://www.tapngo.nl.
  Zien er leuk uit, zijn makkelijk schoon te houden en drinken heel prettig! Rvs bevalt ons erg goed.

 47. Jacqueline de Greef

  Hoi, ik mis nog de eco flessen van Tupperware
  Ze zijn vrij van bpa en gegarandeerd lekvrij. Verkrijgbaar in diverse maten van 310 tot 2 liter inhoud, prijzen vanaf €6,- tot €14,50 Interesse? Ik stuur je graag mer informatie.

 48. Stephanie De Geeter

  Ik gebruikte eerst bobbles. De grote van een liter en ook die van een halve liter. Best fijne flessen tot mijn filter na 2 weken altijd maar stugger en stugger openging en ging stinken. Ook na die zorgvuldig gespoeld te hebben. Bijna 3 jaar heb ik mijn flessen gebruikt. Veel geld ingestoken, want die filtertjes zijn duur. Dit jaar met nieuwjaar kreeg ik van het bedrijf waar ik werk een dopper. Ik heb onmiddelijk nog 1 grotere gekocht en een sportdopje voor erop. Nooit wil ik nog een andere waterfles.

 49. Heel erg bedankt voor het delen. Ik vind je artikel erg leuk.

Laat een reactie achter