Inspiratie 4De zomer betekent voor dansprofessionals een periode van rustig(er) aan doen. Het perfecte moment om inspiratie op te doen voor september, zonder dat je nu hysterisch je cocktail opzij moet schuiven en je spitzen uit het vet moet halen. Nee joh, relax. Zie hier mijn aanraders van boeken over dans en voeding, dansfilms, aankomende evenementen en workshops én mijn meesterlijke ontdekking om muziek te vinden voor choreografieën, danslessen en gekke dansjes in je woonkamer. Enjoy!

Inspiratie 3

Boeken

Dance Composition – Jacqueline M. Smith Autard
Dit boek heb ik in Engeland gekocht en ik gebruik het nog steeds erg vaak. Het is een redelijke must voor iedereen die een choreografie wil gaan maken of dat al aan het doen is. Ongeacht de dansstijl of je ideeën voor het stuk, het geeft handige tools en advies vanaf de beginfase tot aan het evalueren als het stuk af is en helpt om de vele creatieve hersenspinsels (waar de meeste dansprofessionals nog al eens last van hebben) om te zetten in iets constructiefs.Verder duidelijk taalgebruik, er zit een nuttige dvd bij, maar de algehele toon is redelijk serieus. Als je iets voor een amateur-danswedstrijd wilt maken en je zoekt iets luchtigs, sla dit boek dan over. Anders wordt je door alle tips in dit boek, zoals ik destijds, totaal niet begrepen door de ‘deskundige’ jury. Onder andere te koop bij bol.com.

Balletboek met WillieMijn kat Willie saboteert de boel weer

Classical Ballet Technique – Gretchen Ward Warren
Dit is in mijn ogen de ‘bijbel’ van het klassiek ballet. Ik heb mede dankzij dit boek een balletachterstand van een paar jaar in redelijk korte tijd weg weten te werken. Onder het mom van ‘wie niet sterk is, moet slim zijn’ heb ik dit boek van kaft tot kaft gelezen. Prachtige foto’s van hoe je klassieke posities en bewegingen uitvoert (ook hoe je ze niet moet doen!), duidelijke uitleg en achtergrondinformatie voor zowel dansers als dansdocenten, inspiratie voor balletoefeningen en meer. Erg goed geschreven, een diamant van een boek voor zowel amateurdansers, dansstudenten, als dansprofessionals. Goede reminder voor het nieuwe seizoen! Onder andere te koop bij bol.com.

Inspiratie 1Plant Power – Lisette Kreischer
Dit kookboek is voor mij nu al de ontdekking van de maand. Plant Power staat vol met plantaardige, ultra-gezonde recepten die allen (ik heb er maar een paar keer uit gekookt, maar you get the point) snel te maken en licht verteerbaar zijn. Recepten van ontbijt (!) tot dessert en alles er tussenin, elk afgestemd op het seizoen. Geen zweverig gedoe en nee je hoeft er geen tuinbroek bij aan te schaffen. Je kunt zelf altijd nog vlees of vis bij een recept doen, mocht je geen vegetariër zijn. Ook nuttig is de info over het zelf maken van tussendoortjes, zoals mueslirepen, maar dan zónder de suikerhoeveelheid van een roze koek (want zo zijn ze namelijk in de winkel). Onder andere te koop bij bol.com.

Inspiratie 2

Dansfilms

Pina – Wim Wenders
Ik denk dat ik een gigantische open deur intrap als ik zeg dat elke danser en de rest van de mensheid verplicht is om de film Pina te hebben gezien. Na het overlijden van de choreografe Pina Bausch is deze prachtige film gemaakt waarin haar werk wordt gedanst door haar eigen gezelschap. Een mooiere ode aan een danskunstenaar is denk ik niet te maken. Voor iedereen die inspiratie zoekt voor danslessen, choreograferen, het zelf maken van een film of muziek voor dans, look no further. Heb ‘m net weer gekeken. Classic.

Rize – David LaChappelle
Ook weer een klassiekertje dit. Rize gaat over de Krumping-cultuur die een aantal jaren geleden hot and happening was in Amerika. Mooie beelden, interessante weergave van hoe dans de uitlaatklep kan zijn bij woede en échte battles zonder dat er geweren bij komen kijken. Echte dansers, geen acteurs. Daar kan Step Up en al die andere meuk nog een redelijk gigantische punt aan zuigen.

Mijn ervaring is verder dat je niet perse een dansfilm hoeft te kijken om geïnspireerd te raken voor dans. Met name Arthouse films kunnen heel inspirerend zijn voor choreografieën en filmmuziek leent zich vaak perfect voor dans. Een van mijn favoriete films, Drive, heeft een waanzinnig goede soundtrack en inspireerde mij tot het maken van twee stukken. Inspiratie uit een minder voorspelbare hoek dus.

Crowd. Photo by Martin Fisch via Flickr.

Festivals en workshops

Summer Dance Forever – 21 t/m 28 augustus
Alle urban dansliefhebbers kunnen in augustus hun hart maximaal ophalen in Amsterdam. Tijdens Summer Dance Forever zijn er shows en battles te zien van de beste (inter)nationale dansers, vele verschillende workshops te volgen (o.a. van Les Twins) en meer. Geen twijfel dat je hier met genoeg inspiratie voor een heel dansseizoen weggaat.

Lowlands – 15 t/m 17 augustus
Misschien denk je bij Lowlands niet meteen aan inspiratie voor een danskunstenaar, maar niets is minder waar. De keren dat ik er geweest ben, ben ik overweldigd geweest door de geweldige nieuwe artiesten die ik heb ontdekt , dansvoorstellingen die ik heb gezien (o.a. Nationale Ballet en Conny Janssen Danst) en de workshops die ik heb gevolgd. Vooral een aanrader voor muziekinspiratie voor dans, want je vertrekt daar met een waslijst vol namen die je thuis kan gaan opzoeken. Mocht je nog willen gaan, last minute zijn er altijd nog kaarten te krijgen via marktplaats .nl zonder dat je (veel) boven de originele ticketprijs betaalt.

De Parade – 8 t/m 24 augustus
Voor velen een standaard uitstap, maar de Parade heeft elk jaar een interessant programma met verschillende theatervormen waar dans ook deel van uitmaakt. Genoeg te zien dus, zeg maar gerust teveel. In Amsterdam kun je deze maand nog genieten van dansoptredens van o.a. Internationaal Danstheater en Club Guy & Roni.

Uitmarkt – 29 t/m 31 augustus
Dé opening van het culturele seizoen mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst. Als je van de Uitmarkt geen inspiratie krijgt dan weet ik het ook niet meer. Het programma is ook dit jaar weer gigantisch. Op dansvlak kun je hier voorstellingen zien en workshops volgen van o.a. DOX, Danstheater AYA, ICKAmsterdam en Introdans.

Dansimpuls – 27 t/m 29 augustus
Het NBDK en Holland Dance organiseren elk jaar, net voor het begin van het dansseizoen, een driedaagse cursus speciaal voor dansdocenten. Het doel van de Dansimpuls is, zoals je waarschijnlijk al kunt raden, om inspiratie op te doen voor het komende dansjaar en een impuls te geven aan je creativiteit. Er is ook dit jaar een divers programma samengesteld met verschillende dansdocenten en choreografen. Dus voor dansdocenten die momenteel de inspiratie van een stuk tofu hebben, misschien wel een tip om deze cursus nog te gaan doen.

Het is needless to say dat het volgen van danslessen altijd een goede manier is om geïnspireerd te raken. In de meeste (grote) steden zijn er ondanks de zomerperiode genoeg danslessen te volgen bij dansinstellingen en scholen.

Music map

Muziekinspiratie

Music map
Zonder muziek geen dans toch? De mensen die mijn blog al een tijd volgen, weten dat ik een periode hiervoor elke maand een ‘must-hear’ artikel heb geschreven met daarin muzikale aanraders voor dansers en dansdocenten. Vanaf september ga ik daar weer vol mee aan de slag, maar mocht je nu al op zoek zijn naar nieuwe muziek, listen up! Het gebruik van Spotify maakt het vinden van nieuwe muziek al peanuts, maar persoonlijk vind ik music-map.com nog beter. Als je houdt van een bepaalde muziekartiest, maar op zoek bent naar iets anders in (ongeveer) hetzelfde straatje, vul de naam van de desbetreffende artiest in op de website en als een mindmap zie je dan namen van soortgelijke artiesten verschijnen. Hoe dichter de naam van de andere artiesten bij jouw ingevoerde naam in het midden staan, hoe groter de kans dat het bij je in de smaak zal vallen. De muziek van deze nieuwe artiesten kun je daarna beluisteren via Youtube en Spotify, downloaden en kopen (tenzij je een piraat bent natuurlijk). Je kunt binnen no time geweldige nieuwe artiesten ontdekken, maar ik ben meestal wel een paar uur achter elkaar aan het music-mappen. Muziek zoeken vind ik heel tof, een van de plezierigste dingen van het vak. Vooral als het lukt zeg maar. Anyway, succes gegarandeerd.

 

Ik hoop dat je iets kunt met deze tips. Nogmaals, geniet nog van de zomer, die is nog niet voorbij! In de tussentijd ben ik benieuwd naar jouw inspiratie-tips.. deel ze in de comments hieronder of op de Dance Talk Facebook pagina.

facebooktwittergoogle_pluspinterest

1 reactie

  1. Hoi Lisa,
    Bedankt voor dit artikel! Vooral door het stukje over de dansboeken (en dat je vermelde waar ze te koop zijn ) ben ik heel blij geworden. Ben nu zeker van plan om ze aan te schaffen zodat ik nog harder kan trainen (heb nu wel vakantie maar train nog net zo hard door). Echt super bedankt!

    Groetjes,

    Mariska

Laat een reactie achter