Front-7-redenen-waarom-jij-meer-moet-dansenVele dansprofessionals hebben er op een gegeven moment mee te maken: ondanks je passie voor het vak train je zelf steeds minder. Waarom? Misschien heb je minder danswerk, hierdoor minder mogelijkheden en geld om lessen te volgen of heb je simpelweg geen fut. Wat de reden ook is, de stap zetten om weer ‘in training’ te komen wordt moeilijker, je mist inspiratie en je raakt verder af van één van de belangrijkste dingen voor een dansprof: het voeden van je eigen dansziel. Geen smoesjes meer! Ik geef je 9 redenen waarom jij (weer) meer moet dansen. Go for it!

1. De drempel zit tussen je oren
Toen ik net was afgestudeerd was het voor mij niet meer dan normaal om het trainingsregime wat ik had op de dansacademie door te zetten, ondanks het lesgeven en de klussen die ik erbij deed. Na een paar maanden werd dit echter minder: De drempel om een les (voor dansprofs) te volgen werd met de maanden hoger. “Wat zullen andere dansers of docenten wel niet denken van me, straks ben ik helemaal niet meer zo lenig of hou ik de les niet vol?”. Herkenbaar? De confrontatie met jezelf en je eigen achteruitgang (heftig woord I know) belemmert je en het slaat nergens op. Ten eerste zijn de meeste dansprofs, anders dan op de academie, helemaal niet zo bezig met anderen, die trainen voor zichzelf en dat moet jij ook doen. Ten tweede worden die negatieve gedachten over jezelf alleen maar erger hoe langer je de confrontatie uitstelt. De drempel zit compleet tussen je oren en bevestigd alleen maar dat de meeste dansers, net als ik, veel te hard zijn voor zichzelf. Doe even normaal.

Dance-Talk-toen-ik-jong-was-backstage-dansvoorstelling“Backstage” bij een dansvoorstelling van mijn amateurschool. Iets met blijdschap en best indrukwekkende buikspieren voor een 12 jarige.

2. Puur dansplezier
Ooit danste je nog omdat je het gewoon heerlijk vond. Weet je nog? Zonder redenen als het ‘in shape’ moeten blijven, werken aan je uitdraai, het doel om een professional te worden of wat dan ook. Je moet soms teruggaan naar danslessen die jou gelukkig maken, in mijn geval betekent dat het af en toe volgen van House en hiphop lessen, iets waar ik zó van hou ondanks het feit dat ik qua persoonlijke stijl echt wel een moderne danser ben. Toen ik onlangs de dansers van ISH los zag gaan op oldschool hiphop muziek en ik me nauwelijks in kon houden om mee te doen, was dit een teken voor mij. Dat was puur dansplezier en dat is héél belangrijk als je van je passie je beroep hebt gemaakt. Dan weet je weer waar je het voor doet. Ga dus workshops of lessen volgen waar je misschien niets aan hebt qua carrière, maar gewoon waar je blij van wordt. Geen oordeel, geen hoger plan, geen druk. Die positiviteits-boost is gunstig voor zowel je professionele, als je privéleven.


3. Dans train je door te dansen

Ik ken vele dansers die in plaats van danslessen en workshops, grotendeels te vinden zijn bij de apparaten of lessen van een sportschool. Natuurlijk is er niets mis met naar de sportschool gaan, maar uiteindelijk wordt je alleen een betere danser door te werken aan je dansskills in hiervoor bedoelde lessen. Ritmisch zwaaien met een kettlebell is geen waardige vervanging voor een uurtje knallen in een moderne dansles. Ofzo. Nogmaals, ik ben totaal niet anti-sportschool, ik denk dat je er goed kan werken aan het algehele onderhoud van je lijf, maar alleen al puur als kunstenaar zijnde heb je het volgen van dansworkshops en lessen echt nodig. Het kunstzinnige aspect is een groot onderdeel van het vak, dat train je niet bij een Stepping-les.

Someecards-skinny-dance-talk-redenen-om-te-dansen4. Fit, & happy
Dit is natuurlijk een inkoppertje, want er zijn weinig dingen (voor mij althans) zo deprimerend als het gevoel dat je algehele fitheid achteruit aan het gaan is. Fit zijn heeft erg veel voordelen. Door zelf te dansen raak je meer ‘in shape’ wat je niet alleen een positiever zelfbeeld geeft , maar je hiermee ook op zakelijk vlak goede moves maakt. Hoe fitter je bent, hoe sneller je voor een dansklus gaat want je bent fysiek meer capabel. Ready to (t)werk it. Mooie bijkomstigheid is ook dat hoe beter je over je lijf denkt en hoe beter deze voelt, hoe gelukkiger je bent en dus hoe meer positieve dingen ook op je pad zullen komen. Als je danst (en sport in het algemeen) maak je bovendien endorfine aan, het gelukshormoon, waardoor je een heleboel negativiteit zoals zakelijke conflicten en afwijzingen beter aan kunt.

5. If you don’t use it, you lose it
In de evolutie van dieren (waar wij ook toe behoren) gelden een aantal regels, waaronder: als je een bepaalde functie niet genoeg gebruikt, valt dit weg. Panda’s die geen zin meer hebben om de horizontale tango met elkaar te doen? Jep, uitsterven guaranteed. Misschien vraag je je af wat dansers met panda’s te maken hebben? Ik eigenlijk ook. Anyway. Het komt erop neer dat als je niet danst, je danstechniek en dansante kwaliteiten afnemen. You lose it if you don’t use it. Je kunt niet na 2 jaar niet te hebben gedanst ineens opstaan en besluiten 5 pirouettes te draaien zoals je dat vroeger kon. Probeer het gerust hoort, maar ik durf te wedden dat je niet perse heel blij zult zijn met de resultaten. Danstechniek is iets wat je moet blijven trainen.

Redenen-waarom-je-meer-moet-dansen6. Neem het serieus
Wat ik ook vaak merk is dat dansprofs vergeten dat het volgen van danslessen, workshops en andere manieren van het fysiek en mentaal geprikkeld blijven, gewoon bij het werk hoort.
Je kunt niet je werk doen zonder je eigen lijf goed te onderhouden, zoals goede voeding, het verdiepen van je kennis door middel van literatuur of ander tools en het krijgen van genoeg nachtrust hier ook bij hoort. Het is een investering in jezelf en in je werk en dat wordt ten onrechte vaak als minder belangrijk gezien. Je kunt niet verwachten dat een chef-kok zijn werk kan blijven doen als hij nooit meer zelf in de keuken staat. Hoe belangrijker je je eigen training maakt en dus hier bewust tijd en geld voor reserveert (ook al is het maar voor 1 keer per week), hoe groter de kans dat je gemotiveerd zult blijven om in het dansvak te werken en hierin succesvoller zult zijn.

7. Inspiratie
Hier hoef ik niet lang over te praten: zelf dansen geeft je inspiratie om dans te maken. Of het nou voor danslessen is of voor stukken. De inzichten en kennis van een ander zorgen ervoor dat je er weer ‘tegenaan’ kunt als dansprof. en verrijkt je geest. Het urenlang kijken naar Youtube filmpjes van danslessen of choreografieën is leuk, maar is niets in vergelijking met de real deal. Het gemis van inspiratie is voor vele dansdocenten de oorzaak waarom ze al na een paar jaar compleet uitgeblust zijn, minder werk krijgen en zich omscholen. Zonde! Toen ik voor mijn eigen modern-jazz lessen totaal geen idee meer had wat ik moest doen, volgde ik bij Amsterdam Dance Centre een jazz les waar ik uiteindelijk qua inspiratie bijna een half jaar op geteerd heb. Een. Half. Jaar. Zonder het materiaal te kopiëren overigens. Het inspireerde me qua muziek, technische benadering van de stijl en het was één grote ‘oh ja!’, die ik nodig had. Merk je dus dat je in herhaling valt bij het maken dans of het simpelweg moeilijker gaat: het is een teken.

Balletpak 48. Dag eenzaamheid
Een vaak onderbelicht aspect van het dansvak is eenzaamheid. Als dansprof ben je héél vaak alleen en dus op jezelf aangewezen. Dat is voor sommigen erg zwaar. Je werkt bijvoorbeeld een periode heel intensief met anderen bij een productie, wordt praktisch familie, want fysiek bezig zijn schept een sterke band, maar zodra de klus is afgelopen gaat iedereen direct weer zijn/ haar eigen weg. Voor dansdocenten is de eenzaamheid ook veelal heftig. Terwijl de rest van de mensheid ‘normale’ werktijden heeft, wacht jij een hele dag tot je in de avond eindelijk aan de slag kunt. Als je werkt zie je een enkele keer een collega, maar ben je grotendeels alleen met je leerlingen die in principe je klanten zijn, niet je vrienden. Dag sociaal leven. Door danslessen te volgen begeef je je (even) met gelijkgestemden, wat dus vooral op mentaal vlak heel belangrijk kan zijn en misschien net dat steuntje in de rug geeft in meer sombere tijden.

9. Netwerken is het nieuwe niet-netwerken
Netwerken is alles. Hoewel de meeste dansers op zakelijk vlak, ondanks mijn verwoede pogingen hier verandering in te brengen, nog steeds de zakelijke skills hebben van een stuk karton, liggen er bij het volgen van een dansles genoeg mogelijkheden om werk binnen te halen. Zodra jij een les goed doet en iemand in die les is op zoek naar een danser, kan 1 + 1, 2 worden. Of je kunt een samenwerking aangaan met andere dansers en projecten opzetten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Stel je proactief op en praat met mensen, de docent. Hoe meer oprecht, enthousiast en assertief jij je gedraagt hoe beter anderen je zullen onthouden. Een jaar geleden zat ik nogal terneergeslagen thuis en nu klets ik met directeuren van dansgezelschappen en zit ik in het theater zó dichtbij Hans van Manen dat ik hem desgewenst een schoudermassage kan geven. Ik zou dat laatste overigens nooit doen, just saying. Geloof me, alles is mogelijk. Netwerken is het nieuwe niet-netwerken. Visitekaartjes mee en GAAN!

Waar lessen te volgen?
Hopelijk heb je nu genoeg motivatie om (vaker) de dansstudio in te stappen. Ik snap dat niet iedereen de tijd of de middelen heeft om aan een Captain Jack-regime van danslessen te gaan doen, maar alle kleine beetjes helpen. Het volgen van lessen voor professionals kan op vele plekken en hoeft niet duur te zijn. Hier een klein overzicht van waar je in de grote steden danslessen voor professionals kunt volgen.

Amsterdam: Henny Jurriëns Stichting, Amsterdam Dance CentreChassé Dance Studios
Den Haag: New Dance Center, Cloud
Rotterdam: Circle, Dansateliers

Gelukkig bieden veel amateur-dansscholen ook lessen voor professionals of vergevorderde amateurs aan die ook de moeite waard kunnen zijn. Beperk je dus niet te alleen tot de grotere studio’s en kijk ook in je omgeving naar de mogelijkheden.

Ik hoop dat je hierdoor zelf meer gaat dansen! Ik hoor graag wat je gedachten zijn over dit onderwerp. Lukt het jou om veel zelf te trainen? Waarom wel/ niet? Mocht er een dansstudio voor professionals zijn die ik niet vermeld heb in bovenstaand overzicht(je), laat het me ook weten in de comments.

Op de hoogte blijven van alles rondom Dance Talk? Hier kun je me vinden:
X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

6 reacties

 1. Wauw Lisa wat een ontzettend gaaf en inspirerend artikel! Fantastisch! Dankjewel!

 2. Lis, ik denk dat jij hiermee velen een ontzettende “boost” kan / hebt kunnen geven! Ik hoop dat veel mensen dit artikel onder ogen krijgen. Je brengt beweegkriebels teweeg :-) Liefs

 3. Mellanie Wijsman

  Geweldig en vooral herkenbaar artikel.
  Ik ben afgelopen zomer afgestudeerd en het dansacademie-life uitgestapt. Een grote overgang maar ook goed om aan nieuwe dingen te (kunnen) beginnen.
  Afgelopen weekend ook maar eens een bezoekje aan het ADC gebracht en wat was dat weer even heerlijk.
  Inderdaad zoals je zegt: een berg inspiratie, gelijkgestemden en vooral heerlijk om weer even zelf écht te dansen!

 4. Fijn artikel!
  Hoe zit het tegenwoordig met danstraining in Tilburg en Utrecht?

 5. Dansers uit Tilburg, Den Haag en Utrecht kunnen tegenwoordig ook terecht bij CIRCLE Dance. De lessen worden daar wel in blokken aangeboden (dus paar weken niet, dan weer wel), kijk voor het rooster op http://circle.dance of neem contact op :)

Laat een reactie achter