Cinedans-Dance-on-screen-Festival-Amsterdam_23514Een jaarlijks terugkomend filmfestival waarbij dans centraal staat, is natuurlijk Cinedans. Die wordt dit jaar voor de twaalfde keer georganiseerd van 11 t/m 15 maart in Eye in Amsterdam. Ik bekeek het programma van dit jaar en ontdekte bijna een overkill aan toffe korte en langere dansfilms, documentaires, workshops en meer. Een must voor iedere dans- en filmliefhebber, maar ook voor de rest van de mensheid. Om de bomen door het dansante bos te blijven zien, heb ik een lijst met persoonlijke aanraders gemaakt (waar ook nog kaarten voor te krijgen zijn). Zie ik je daar? 

cinedans_a212 maart
Studenten competitie – 21:15 uur
Tijdens deze editie van Cinedans wordt er voor het eerst een studenten competitie georganiseerd. In 90 minuten worden 12 korte films van jonge makers van over de hele wereld vertoond, waarbij ze strijden om een professionele camcorder en een plekje in het internationale tourprogramma van Cinedans. Sowieso is het tof om op deze manier een voorproefje te krijgen van het dans/film talent van de toekomst. Ben vooral nieuwsgierig naar onderstaande korte film.


13 maart
Shorts: Framed Performances – 15:00 uur (ook op 15 maart te zien)
Tegendraadse dansfilms? Check. Een overzicht van (denk ik) interessante films, met een lengte variërend van de 1 tot 15 minuten. Kleine amuses die hopelijk smaken naar meer, net zoals het filmpje hieronder.


Here now with Sally Gross & 2 and 2 are four – 17:15 uur
Deze documentaires tonen beiden een intiem beeld van dansers. In 2 and 2 are four zijn er vier dansers te zien, waarvan er twee blind zijn. Ben benieuwd wat dat voor beelden oplevert. Vooral voor danskenners is Here now with Sally Gross denk ik interessant, omdat Gross een choreografe is die al 50 jaar dans maakt op alles behalve een traditionele manier. Wel een beetje voor de kenners dus.

Looking Forward Trilogy – 21:00 uur
Wie danser en choreograaf Michael Schumacher kent, weet dat hij garant staat voor dans van hoog niveau en een interessante kijk op het vak. In een trilogie met filmmaker Roberta Marques speelt hij met het besef van tijd. Ik denk gelijk aan een soort dansante versie van de film Inception (alleen schittert Leonardo Dicapro Dicaprio in afwezigheid): vooruit lopen terwijl de wereld achteruit gaat, last hebben van een tijdneurose en leven in het heden. Ik ben benieuwd!

14 maart
Shorts: Every body dances – 12:30 uur (ook op 15 maart te zien)
Korte dansfilms, geschoten op bijzondere plekken en uitgevoerd door alles behalve standaard dansers. Het concept ‘dans is voor iedereen’ gaat hier absoluut op. Denk aan dans in bunkers, bij de zee, in haute couture en dat alles gedanst door professionele dansers maar ook door ‘gewone’ stervelingen. Tof idee.


25 years Léon and Lightfoot – 14:30 uur
Yes! Het feit dat dit epische choreografenduo al 25 jaar dans op topniveau maakt, was al reden voor een speciaal programma bij het Nederlands Dans Theater. Ook in deze film wordt dit tweetal geëerd en kan de toeschouwer genieten van de choreografie Swan Song. Dit is een must voor elke dansliefhebber die geen genoeg van dit stel kan krijgen of toe is aan een mooie introductie.

Sasha Waltz – a portrait & Dueto – 15:00 uur
Ook deze docu toont een beroemde dansmaker, namelijk Sasha Waltz. Zij introduceerde het concept ‘dansopera’ en deze film toont de ontwikkeling van haar carrière door de jaren heen. Misschien niet toegankelijk voor iedereen, maar de hardcore danskenner zal hier denk ik erg gelukkig van worden.

Symmetry – 18:00 uur
Waar ik sowieso bij ben tijdens het festival is de première van de film Symmetry. Deze dans- en operafilm speelt zich af in het grootste wetenschappelijke instituut op aarde, namelijk CERN in Genève en toont een liefdesverhaal die helemaal teruggaat naar de oerknal. Het belooft een visueel spektakel te worden, een clash van kunst en wetenschap. Kijk hier echt naar uit!

SYMMETRY02-cinemascope-e1424981302474

Shorts: Me, the world and I – 21:30 uur
Als nuttige afwisseling van de meer experimentele, moderne dansfilms op het festival, toont het programma Me, the world and I hoe we ons verhouden tot de huidige (snelle) maatschappij en omgaan met hoge verwachtingen. Een interessante mengelmoes van films met meer urban dansstijlen, waaronder de film Like 4 Real van choreograaf Marco Gerris van ISH. Een bijzondere maker die ik een tijd geleden sprak voor deze reportage die ik maakte. Erg nieuwsgierig naar zijn talent op het witte doek.

ISH treedt ook op tijdens het Feest van Cinedans vanaf 23:00 uur. Ook zin om los te gaan na al het zitten en kijken naar dans of sowieso behoefte om te feesten met mensen uit de danswereld? Be there!

15 maart
Jeannette – 11:00 uur
Deze documentaire gaat over het leven van danseres Jeannette Ordman. Als artistiek leider van het Israëlische dansgezelschap Bat-Dor, had zij een heftig en interessant leven. In deze docu zien we haar leven in Tel-Aviv én wordt o.a. Ohad Naharin (een van mijn favoriete choreografen) geïnterviewd over haar. Een must voor elke liefhebber van dans uit Israël.

Desert dancer – 15:00 uur
Dit. Wordt. Fantastisch. Ik heb lang geleden al gehoord over deze film, die afspeelt in Iran waar dans verboden is maar een jonge man toch vecht voor zijn droom om professionele danser te worden. De choreografie was in handen van de beroemde maker Akram Khan. Hoef ik verder niets meer aan toe te voegen: gáán!


The Lady in Black – 19:15 uur
Choreografe Ann van den Broek is al jaren een household name in de moderne dansscène. Haar werk wordt gekenmerkt door baanbrekende concepten en producties, een combinatie van verschillende disciplines en ik ben erg fan van alles waar zij ook maar iets mee te maken heeft. The Lady in Black toont een intens beeld van hoe zij werkt, hoe ze omgaat met haar dansers, hoe het gezelschap optreedt en meer. Een intiem inkijkje in het leven van een geniale maker en haar dansers.

Voor meer informatie over Cinedans en kaarten, ga naar de website van Eye.

Ga jij naar Cinedans, zo ja, welke film(s) ga je zien?

Op de hoogte blijven van alles rondom Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

 

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter