terug-naar-school-dance-talk-2Hoe treurig sommigen het einde van de zomervakantie ook vinden, voor mij betekent het vooral dat de danswereld (ein-de-lijk!) weer wakker wordt en al mijn dans/ schrijfklussen weer beginnen. Het is één grote ‘Back to life, back to reality’. Begin jij in september ook weer met je (freelance) danswerk, dansopleiding of lessen? Ik heb een overzicht voor je gemaakt met daarin praktische tips om het nieuwe seizoen goed voorbereid en stressvrij in te gaan; van je administratie op orde hebben, tot spierpijn voorkomen en inspiratie op doen. Kijk je mee?

Afspraken maken en vastleggen als freelancer
Als je net als ik freelance dansprof bent, weet je dat de start van het nieuwe dansseizoen hoogstwaarschijnlijk betekent dat je met nieuwe opdrachtgevers te maken zult krijgen. Behalve het feit dat je je danswerk zo goed mogelijk gaat doen bij die opdrachtgever, zijn de zakelijke afspraken die je met diegene maakt net zo belangrijk. Dit is een valkuil voor de meeste freelancers; die voelen zich ongemakkelijk bij het praten over tarieven en voorwaarden, en laten zich meer leiden door hun passie voor het vak dan door gezond zakelijk verstand (iets waar ik in mijn Carrière pagina ook vaak over schrijf). Er zijn echter een paar simpele regels waar je je aan kunt houden om zakelijke conflicten te voorkomen en ervoor te zorgen dat je niet aan het korte eind trekt:

1. Onderhandel altijd over je tarieven en vergoedingen. Altijd. Als er geen hoger tarief mogelijk is, kun je wellicht op een andere manier een tegemoetkoming krijgen, maar: jij bepaalt, niet de opdrachtgever. Punt.
2. Zorg dat je zowel je tarieven, voorwaarden en invulling van het werk besproken hebt voordat je begint. Dit geldt ook voor het krijgen van een vergoeding voor aanwezigheid bij een voorstelling/ extra werk, wat te doen bij ziekte (of je zelf vervanging moet regelen), wat er gebeurt in de vakantieperioden, het te hanteren BTW-tarieven, reiskostenvergoeding, etc.
3. Al je afspraken leg je hierna schriftelijk vast, dus per mail of post, en zorg dat je die wederom hiervan bevestiging krijgt voordat je begint. Een mondelinge overeenkomst is in principe rechtsgeldig, maar om een boel gedoe te voorkomen doe je het schriftelijk.
4. Zorg dat je op de hoogte bent van je rechten als freelancer, bijvoorbeeld omtrent het op tijd uitbetaald krijgen van je factuur. Voor rechtsbijstand kun je ook overwegen een partij als DAS om de arm te nemen. Wees assertief op het moment dat de opdrachtgever een afspraak niet nakomt.
5. Tot slot: je werkt nooit onbetaald. Nooit. Lees hier waarom.

dance-talk-spierpijnTerug in shape komen
Ik ga er vanuit dat je de zomer niet hebt aangegrepen als dé tijd om de ‘God/ Godin der Fitheid’ te worden, dus nu zal je lijf waarschijnlijk een klap of klapje krijgen zodra je je weer semi-fulltime in de dansstudio’s begeeft. Een beetje spierpijn is natuurlijk niet erg, maar blessures liggen in het begin van het seizoen wel op de loer en laten we wel wezen; jij wilt liever je tijd dansend dan bij je fysio doorbrengen. Dus wat kun je nu doen als je binnenkort weer veel van je lijf gaat vragen? Het begint met het rustig opbouwen van je training, ga niet van 0 naar 100 en dit doe je niet alleen door te dansen, maar ook door andere trainingsvormen erbij te doen waarbij ik vooral Pilates en yoga kan aanraden. Wat voor mij hierbij goed werkt is het thuis doen van workout-video’s, het scheelt tijd en geld en kun je ‘s avonds ook doen als je overdag hebt gewerkt. Zie hier mijn top 9. Als je gaat dansen neem hoe dan ook bewust de tijd voor een goede, grondige warming-up en cooling-down. Vooral de cooling-down is essentieel als je weer begint met trainen. Daarbij hoort het stretchen van alle grote spiergroepen voor minimaal 30 seconden, anders heeft het geen zin. Tot slot zijn het aanpassen van je voedingspatroon, waarbij voornamelijk het eten van groenten en fruit belangrijk zijn, en het verkrijgen van minimaal 7 uur slaap per nacht, nuttige manieren om op een veiligere en effectieve manier je fitte danslijf (terug) te krijgen. En als je dan toch ‘de klap’ krijgt straks en je krom loopt van de spierpijn, dan heb je misschien wel iets aan het Dance Talk Dossier: Spierpijn om dit zo snel mogelijk te verhelpen en te weten hoe je dit volgende keer voorkomt.

De A van agenda en administratie
Een vast ritueel voor mij is het kopen van een nieuwe agenda in augustus/september. Als een scholier ja, maar het heeft meer te maken met de mentale rust die ik ervan krijg dan mijn behoefte om eventuele Justin Bieber-plaatjes ergens kwijt te kunnen. Voorheen zette ik al mijn afspraken in mijn telefoon, maar ik heb gemerkt dat ik een beter overzicht van mijn werkzaamheden en planning krijg door het kopen van een oldschool papieren agenda. Ik zit voor mijn freelance klussen vaak aan de telefoon en ben onderweg, dus dan is het onpraktisch als ik mensen in de wacht moet zetten om te kijken hoe mijn week eruit ziet. Als je bovendien een VAR WUO hebt moet je ook een urenregistratie bijhouden en dit bewaren voor een aantal jaren, waar de papieren agenda ook weer van pas komt. Dit laatste kan uiteraard ook digitaal, maar het is maar net wat je prettig vindt. Over urenregistratie gesproken… is die van jou helemaal bijgewerkt? Anders is dat ook iets om NU te doen. Zo voorkom je een hoop stress aan het einde van het jaar of als Pappa Belastingdienst ineens voor de dansante deur staat.

56f2f23432805e97dfac962fa4f00aa7De meeste dromen zijn bedrog wachten om waargemaakt te worden
Ondanks het feit dat ik voor de doorgewinterde Dance Talk lezer misschien wat in herhaling val, moet ik bij dit ‘Terug naar werk/ school’-overzicht gezegd hebben dat de start van het nieuwe dansseizoen ook een nieuwe start betekent voor jezelf. Een mogelijkheid om (meer) te gaan ondernemen, je netwerk uit te breiden en vooral te zorgen dat je dromen realiteit worden. Loop je al langer rond met een plan om een dansschool op te zetten, een choreografie te maken, ergens auditie voor te doen, je carrière om te gooien, een nieuwe opleiding te gaan doen of wat dan ook; dit is jouw moment. Elke dag is jouw moment natuurlijk, maar je snapt wat ik bedoel. Gebruik de positieve vibes van de zomer om met nieuwe energie en daadkracht te zorgen dat je een nog betere versie wordt van jezelf vanaf september. Zeg ‘nee’ tegen mensen of werkzaamheden die je geen positiviteit brengen, zeg ‘ja’ tegen mogelijkheden om te groeien en nieuwe kanten van jezelf te ontdekken en ontwikkelen. Ga met mensen praten, laat je adviseren, wees open, leergierig en vooral assertief. Het zal je verbazen hoeveel deuren ineens open gaan kan ik je uit eigen ervaring vertellen. Tamme takken komen nergens! Een vriendin van me zei ooit: “alles wat je binnen een minuut zou kunnen doen, moet je NU doen.” Helemaal mee eens! Geen uitstelgedrag meer. Ga iets DOEN!

dance-talk-muziek-van-het-moment-fotografie-blush-fotografie-2Inspiratie krijgen
Nog een erg belangrijke voor het nieuwe dansseizoen is het voeden van je inspiratie. De gemiddelde dansprof weet hoe moeilijk het is om geïnspireerd te blijven, al helemaal als je zelf (te) weinig lessen volgt, voorstellingen ziet of op een andere manier geprikkeld wordt om dans te maken. Vandaar dat ik je van harte kan aanraden om al aan het begin van het nieuwe seizoen kaarten voor dansvoorstellingen te kopen, zoals van NDT, Scapino Ballet, ISH en andere toppers uit het Nederlandse dansvak. Niet alleen heb je op die manier een mooie stok achter de deur om ook echt dans te gaan zien en dus inspiratie te krijgen voor je eigen danscreaties door het jaar heen, maar je kunt ook mooie deals krijgen als je aan het begin van het seizoen al kaarten regelt. Daarnaast is het in september hét moment om te gaan rondkijken voor het volgen van danslessen op een nieuwe plek of bij een nieuwe docent. Vele dansinstellingen organiseren Open Dagen of gratis proeflesweken waardoor je je kunt oriënteren op wat je voor de rest van het seizoen zou kunnen doen qua (eigen) dansjes. Ik vertelde je hier al eens waarom het zo belangrijk is om zelf te blijven dansen. En heb je muziekinspiratie nodig? Check dan uiteraard mijn rubriek Muziek van het Moment, waar ik je regelmatig muziektips geef voor danslessen en choreografieën. Inspiratieloos dansseizoen 2015/2016 in gaan? Dacht het niet.

Uiterlijk is je uithangbord
Nog een laatste, maar dit is voor mij eerder een traditie dan een must; aan het begin van het nieuwe dansseizoen koop ik nieuwe danskleding, schoentjes en andere spullen voor mezelf. Gewoon omdat ik vind dat je er voor klanten en opdrachtgevers in je danskleding en gear altijd goed uit moet zien en na een jaar lang zweten en wild doen in allerhande pakjes, is dat niet altijd meer het geval. Ook voel ik me gewoon beter als ik dans in goede, nieuwe spullen. Ik investeer dan ook rond deze tijd graag in nieuwe balletpakjes en schoentjes van Capezio, producten uit de Dri Fit collectie van Nike, kleding van de H&M sportcollectie, een nieuwe waterfles van Dopper en uiteraard koop ik een gênante hoeveelheid zwarte sokken van de Hema. Klaar? Dansen maar!

Ik hoop dat je iets hebt aan dit overzicht. Wat doe jij om weer helemaal ‘ready to go’ te zijn voor het nieuwe seizoen? Laat het weten op de Dance Talk Facebook pagina of bij de comments hieronder.

Op de hoogte blijven van alles rondom mij en Dance Talk? Hier kun je me vinden:

X Twitter: @Dancetalk_Blog
X Facebook: Dancetalk
X Instagram: Dancetalk_nl

facebooktwittergoogle_pluspinterest

Laat een reactie achter